Villaépület a Balaton-felvidéken

Ez a ház nem a klasszikus, 42 fokos lejtésű, szimmetrikus magastetős Balaton-felvidéki épület, amit a Krizsán András készítette Balaton-felvidéki építészeti útmutató javasol, de az idő kerekét nem lehet visszaforgatni..

A tervezett ház egy rövid zsákutca-nyaktagban helyezkedik el, így a Fő Utca klasszikus házainak sorát lapostetejével nem zavarja meg, illetve a Helyi Építési Szabályzat és a Településképi Jegyzőkönyv se tiltotta a lapostető használatát, ha az esztétikusan, illeszkedő módon elhelyezhető.

A rövid zsákutca “utcaképe”, északkeleti homlokzat

Mint az utcaképen is látható, az új épület megbújik a rövid utcácskában, illeszkedik a külön névvel nem is rendelkező nyaktagba.

Előzmények

A telekre korábban Kiss Péter építész is készített tervet, az nem valósult meg, így tervvel együtt adták el az 1470 m2-es, minden oldalról házak közé szorult, de rendkívül jó tájolású és méretű, kívülről szinte sehonnan se látható telket a megbízómnak. Neki nem tetszett a korábbi terv beosztása, kialakítása. Az egy lapos és magastetővel kombinált terv volt.

A telek nem helyezkedik el messzire a tótól, s mivel ez a rész már magasabban fekszik a Balatontól, egész kellemes kilátás tárul fel – főleg az emeletről – a víztükörre.

A délkeleti homlokzat teljesen a tóra néz, ezért ide sok nyílászáró került.

Tervezési program

A megbízó egy fiatal család, kis gyermekekkel, akik balatoni, nyári, de teljes értékű, hőszigetelt lakóházukat, villaépületüket kívánják felépíteni.

Teljes telek rajza, szűkebb helyszínrajz

Végre egy terv, ahol nem kellett milliméterre kicentizni a helyiségeket, azok lehettek akkorák, amekkorát a funkció kompromisszummentesen megkívánt. Földszinten a közös helyiségeken kívül helyet kapott két vendégszoba is, valamint egy méretes garázs, mivel pince nem épült a házhoz.

Földszinti alaprajz

Az emeleten kaptak helyet a házigazda és a gyermekek hálószobái, melyek egytől egyig a tóra néznek.

Ahogy beillesztettem ide a tervlapokat, az alaprajzokról levágódott az északjel, de egyel feljebb, a telek rajzán látszik. A tervlapokon lefelé, a délkeleti irányban fekszik a Balaton.

Emeleti alaprajz

Nyáron délelőtt 10-11-től a délkeleti oldal előtti vasbeton pengék árnyékolják a nagy üvegfelületeket, valamint izgalmas, fény árnyék játékba burkolják a homlokzatot.

Nyáron árnyékba kerülnek a nagy üvegfelületek.
Délnyugatról is vasbeton pengék védik a nagy nyílászárókat a magasan járó nyári naptól

Részletes szerkezeti tervek, 5 db metszet is készült a házhoz, íme pár:

Korszerű rétegrendek
Hosszmetszet
legújabb anyagok

Valamint belsőépítészet:

Bejárati ajtón keresztül egy impozáns előszoba lépcsőházba lépünk
Konyha egy késő őszi napállásban, ilyenkor besüt, nyáron nem
és esti fényben
Étkező nappali egy légtér a konyhával

A kerti építmények tervei is elkészültek:

Egy tervlap a sokból – tereplépcső a halpucolóhoz

A ház épül, hamarosan érkeznek erről is fotók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..