Újabb társasházak az Ürömhegyen

Több kisebb, 2 – 6 lakásos társasházat volt szerencsém tervezni a környéken, hisz ez Buda ma gyorsan fejlődő, jó adottságokkal bíró része.

Relatív messzebb fekszik a központtól, azonban pont ebből adódóan, a családok itt nyugodtabb, csendesebb, mégis a városhoz viszonylag közeli otthonra lelhetnek, hisz a terület Budapesthez tartozik.

A tervezési feladat egy nagyobb területen 3 db modern a ikerház tervezése, egymás mögé, külön magánúttal.

Első változat az utcáról

Az utcától lejtett enyhén-közepesen a telek, emiatt kialakulhatott egy pince, amit előnyös lett volna garázsként használni, azonban ahogy az építtető eredetileg gondolta, a magas utcai oldalról megközelítve, a földszintre épült volna a garázs, elvéve így a hasznos, értékes alapterületet a földszinttől. Ezen elvek alapján készültek az első vázlatok.

Földszinti alaprajz vázlat
Emelet

Ebben a tervváltozatban egyik lakás az első szinten, a másik a legfelsőn kapott kilátásra is alkalmas teraszt, hisz erről a déli lejtésű részről panoráma nyílik a Hármashatárhegyre.

A beépítés egymás alá, egyenként 1000 m2-es telkekre készült, tehát szinte családi házas telekméretet kap minden lakóegység.

A három ikerház alulról, az utcától legtávolabbról

Az első tervváltozatot látva az építtető minden lakás minden szintjére kívánt teraszt létesíteni és egyszerűbb, olcsóbban kivitelezhető házat szeretett volna inkább, ezért készült a következő terv:

A “konvencionálisabb”, következő tervváltozat

Ekkor sikerült meggyőzni az építtetőt arról, hogy használjuk ki a lejtés miatt adódó pincét, ahová akár két kocsi is remekül elfér és közelítsük meg gépjárművel oldalról a lakóegységeket, egy-egy lemenő úttal az utcáról.

Azonban itt az okozott bökkenőt, hogy már korábban kiszabályozták utat az egyik oldalon és onnan kell megközelíteni a lakóegységeket, így végül ez a helyszínrajz adódott:


Véglegesült helyszínrajz

Így, ha később úgy döntenek, nem kell megépíteni a kanyargós belső utakat, hanem egyenesen le lehet menni mindkét oldalon egyenesen a garázsokhoz, de a hivatalos helyszínrajzon így kellett megrajzolni.

Alapvető probléma itt, hogy túl távol vannak az utcák egymástól és túl hosszúak a telkek. Újra kellett volna szabályozni a hegyoldalt, de ez máig elmaradt. Az önkormányzat rugalmatlansága sok helyen probléma.

A hosszas önkormányzati egyeztetések eredményeként a következő alaprajzok alakultak ki a végleges tervváltozatban:

Garázsként kihasznált pince. Ekkor már egyszerűbb lehet, ha az egészet alápincézzük és az alaprajzon felső, most talajnak ábrázolt rész is beépítésre kerül.
Földszinten elfért a garázs helyén egy szoba és a többi helyiség is tágasabb lehetett
Végleges utcai homlokzat, az építtető által kért külső lépcsőkkel a legfelső tetőteraszra
Oldalról, a bokrok mögé dugott pincei garázslejáróval
Délnyugati homlokzat, a kilátás irányában nagy teraszok – innen mutatja legjobb arcát az épület..
Belső látványtervek is készültek az értékesítéshez
A tervezett szigetkonyha egy légtér az étkezővel és nappalival, így együtt nagyvonalú, elegáns teret adnak ki. A nappali kanapén ülve kilátni a hegyekre: a lejtés és a távolság miatt a következő ház nem takar ki sokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..