Kétlakásos lakóépületek az Ürömhegyen

Ez a terület most van beépülőben, napfényes, déli domboldal, panorámával a Hármashatárhegyre.

Tervezési program

Egy viszonylag keskeny, hozzávetőleg 70 méter hosszú nadrágszíjtelek, melynek szélességéből kb 1 métert a szomszédok el is birtokoltak, így annak 18,30 m szélességén kellett elhelyezni 2 db ikerházat, összesen 4 lakást.

helyszínrajz

Koncepció

Igyekeztem az ikerházak egyformaságát megtörni, így az utcai homlokzat nem szimmetrikus, olyan mintha 1 ház lenne, bár a két garázsajtó azért árulkodó..

Utcai nézet garázzsal

Szükség volt az épület vizuális egyesítésére az utcai oldalon, mivel minkét egylakásos, sok 100 m2 alapterületű szomszéd lényegesen szélesebb épület, mint a tervezett új ikerház.

Utcakép

Kihívások

A 3. kerületben kötelező garázst tervezni a lakóházba, a beruházó viszont meg szerette volna hagyni a garázs későbbiekben szobává alakításának lehetőségét, ami bonyolította a tervezést, mivel ha egy szinten hálószoba van, ahhoz illik egy fürdő is, ami viszont alapesetben nem fért el, csak egy kis WC kézmosóval.

Szobák garázsként

Hogy a relatív kis alapterület ne eredményezzen élhetetlenül kicsi helyiségeket, a közösségi tereket, konyhát étkezőt és nappalit összevontam. Alaprajzban ez így nézett ki:

Földszinti alaprajz garázzsal
Földszinti alaprajz garázs szobaként

A ház már fel is épült és tudtommal (szerencsére) az összes vevő úgy döntött, hogy garázsként tartja meg ezt a helyiséget. A beruházó úgy gondolta, hogy az szobaként értékesebb lenne, de úgy tűnik ma a kisebb családok miatt a garázsra is akkora igény van, mint szobára..

Emeleti alaprajz

Mivel ez az építési telek is az Ürömhegy tetején volt található, innen igazán szép kilátás tetőteraszról nyílik, így az épült is az egyik lakásnak.

Tetőszinti alaprajz

Az épület kert felőli nézete:

Itt jól mutatott a szimmetria

Bónuszban belső látványok is készültek:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..