Minimál családi ház Gödön

Itt a megbízó – igen helyesen – már a telekválasztásnál kikérte a véleményemet. A körülhatárolt építtetői igények miatt azonban (szinte csak egy utca jöhetett szóba) végül egy viszonylag keskeny, 12-13 m széles telekre esett a választás, melynek mélysége ugyan jó nagy volt, viszont volt egy különlegessége: Utólag osztottak ketté egy régi, 25 m széles telken álló 1930 körül épült házat, “villát”, annak középfőfala mentén.

Révén a tervezési helyszín a korábbi épület északi oldalára esett, valamint a félbeosztott ház beosztása, földszinti kiemelése se volt kívánatos, gyorsan elvetésre került a régi ház megtartása.

Először tehát el kellett bontani a régi lakóház telkünkre eső részét, valamint új tetőt ácsolni a szomszéd megmaradó részére.

Az új ház lapostetős, minimál stílusa a tervezés során tisztázódott ilyenné. Először magastetővel is kísérleteztem, de az valahogy nem nyerte el se az építtető, se az én tetszésemet.

Így alakult ki a látványterveken látható épület.

keri látvány

A hosszúkás alsó szint felett egy lényegesen kisebb méretű, négyzetes formájú emelet kapott helyet. A déli oldalon, a bejárat felett a felső szint 105 cm-t kilóg, így védi a bejáratot a csapadéktól és a nappali portált a magasan járó nyári napsütéstől.

A ház födémei monolit vasbetonból készültek.

E 01 Földszinti alaprajzEgyállású garázs is helyet kapott a földszinten. A telek keskenysége miatt kompromisszumot kellet hozni: a nappali átmenős lett, bár a konyha-étkezőt meg lehet közelíteni a kert felől is. A nagy kamra megbízói kérés volt.

A felső szinten az intim helyiségek kaptak helyet.

E 02 emeleti alaprajz

A pontosabb építés érdekében – kedvezményes áron – kiviteli terv szintű 1:50 léptékű alaprajzok, metszetek készültek.

Lapostetőknél a belső vízelvezetés a szokásos, a jégdugók kialakulása esélyének minimalizálása, valamint a lejtéshosszak csökkentése érdekében. Itt a megbízó nehezen tudott megbarátkozni a gondolattal, hogy a csapadékvíz a használati vízzel együtt “átfolyik a házon”, ezért külső vízelvezetés készült.

K-03 A-A metszet M=50

Sok elrontott, egyenlőtlenül, vagy rossz arányokkal kiosztott lépcsőt láttam, ezért pontos 1:20 léptékű lépcsőterv nagyon javasolt minden emeletes háztervhez!

K-05 lépcsőterv M=20

2 thoughts on “Minimál családi ház Gödön”

  1. Szervusz Zoltán,
    Tetszett a gödi ház, elismerően biccentettem magamban. Grafikusként van tapasztalatom, de nyilvánvalóan az Archicad program használata nem mentesít a felelősségteljes tervek alól!

    Jó szándékú kérdéseim:
    1. Működik e a tájidegen stílusú házátépítés a szomszédságban épült kockaházakkal vagy inkább csupasz telek? Átalakítás vagy nulláról építkezés dilemmája? Tudom, hogy sok változós…
    2. Miért nem renderelsz le mozgó képeket, enteriőrt. Vagy több statikus képet a linkre kattintva bejárással? (pl.: Ércsük mink ezt, de hogy néz majd ki innen nézve?) 
    3. Ki lehetne e dolgozni egy Kádárkocka sémát –akár utcát- az átépítésre, katalógusszerűen? Nyilvánvalóan az adott ingatlan méretéhez, elhelyezkedéséhez, tájolásához igazítva?

    Üdv.:
    Harcsa László

  2. Tetszik.Kar,hogy a ház belso helyiségeit fotózva nem lathatjuk.Sem a kulcsrakész ing. összépitési költseget.Kerekesszekes attervezesben is el tudnam képzelni.Modern,egyszerű,praktikus.A hátsó pihenő rész a medencével megnyugtatóan hat,szerves egységet alkot az ingatlannal.(A tetőre kellett volna valami geometrikus az 1,5 m-es emeleti kitolt resszel ellenkező oldalra viszonylag alacsony dőlésszögben napelempaneleknek is alkalmasan.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..