Egy otthon zöld függöny hűtéssel

Green Screen House, Japán
tervező: Hideo Kumaki Architect Office
 

Ennek a japán családi háznak a nagy üvegfelületeit – igen helyesen – alapból ellátták nyári passzív hővédelemmel. Május végén a magasan járó naptól már véd a kb 1 méteres kiállású előtető:green-screen-house-hideo-kumaki-architect-office_n-nakagawa_out-08

A betonfelületek még így is sok hőt vertek vissza, ezért nyár végére fokozták az árnyékolást:green-screen-house-hideo-kumaki-architect-office_y-okamura_out-02

Az épületek zölddel való árnyékolásának számtalan előnye van:

          Egyrészt akkor árnyékolnak, akkor lombosak a növények, amikor tényleg szükség van rá, nyáron.

          Másrészt a növények párologtatnak. A párolgó víz hőt von el környezetétől, vagyis az árnyékoláson túl is hűsítenek!

          Harmadrészt a lombok nem engedik a napfényt a beton felületekig, mely ha átforrósodik, sok hőt ver vissza, tehát ezzel is kellemesebb klímát nyújtanak!

        A zöld árnyékolás olcsó, hisz míg egy nagy ponyvaárnyékoló több százezer Ft, addig például a képeken látható árnyékolás beruházási költsége pár tízezer Ft. A megfelelő eredmény elérése érdekében a növények trágyázásra és időjárástól függően locsolására van szükség!

    Sokáig sorolhatnám az előnyeit (javítják a levegő minőségét, télen hőszigetelnek is stb.), most csak annyit, hogy szerintem a zöld egyszerűen szép.

A képeken egynyári növények láthatók, viszont a fás szárú növények korábban kihajtanak, tehát már május második felétől árnyékolnak. Hazánkban például szőlőlugassal lehet jó eredményeket elérni, vagy lilaakác, trombitafolyondár stb.. Bár ilyen szép homogén függönyt azok csak több gondozással adnak. 

lakótér hőmérsékletét a forró nyári napokon akár 10 C-al csökkenti a zöld árnyékoló! Arról nem is beszélve, hogy az élő, növekvő növények örömmel tölthetik el az embert.

Léteznek mindenféle drága zöld falak és tetők, de azok messze nem olyan gazdaságosak, mint a talajból kinövő futónövény árnyékoló, melynek még bonyolult gépészet se kell, hogy locsolása zökkenőmentes legyen!

Ugyanez a belülről, a terasz felől:

green-screen-house-hideo-kumaki-architect-office_y-okamura_int-03_portada

Az utca felől:green-screen-house-hideo-kumaki-architect-office_y-okamura_out-04

Metszet-séma:green-screen-house-hideo-kumaki-architect-office_diagaram-section-jpeg

alaprajz:

521e4e32e8e44ed7fc00003b_green-screen-house-hideo-kumaki-architect-office_plan-and-site-greyscale-rangle-jpeg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..