4 lakásos társasház terv Vác belvárosában

Újabb társasház terv a belvárosában, mely egy kicsi telekre készült, s melynek délkeleti fekvésű utcafrontja több, mint 25 m széles. Cserébe viszont mélysége nagyon csekély. Ez főleg a 4 lakáshoz HÉSZ-ben előírt 6 parkolóhely miatt problémás, hiszen nem nagyon lehet mozogni autóval a telken belül.

A széles utcafronton kívül nagy előnye a társasház tervezési területnek, hogy vele szemben nem szürke épületek, hanem a Váci Süketnéma Intézet kertje, fái és évszázados szecessziós épülete található. Ez igen jó kilátással kecsegtet a lakások számára!

Pár éve készített egy építész kolléga tervet a területre, melyen egylakásos családi ház szerepelt. Mivel az utcafrontot a földszinten nem nagyon lehet megnyitni, hisz akkor oda az intimitás, befelé (északkeleti és északnyugati irányba) forduló kicsi belső udvarok alakultak ki. Megfosztva így a bent lakókat a jó kilátástól és a lakásokat az előnyös tájolástól. Mivel ahhoz az egy lakáshoz is kellett a 1,5 => 2 parkolóhely, 2 garázsajtó lett tervezve. Ez ellentmond a HÉSZ-nek, mely telkenként csak 1-et enged.

Ezért hát az egyik csupagarázs szomszédos társasházon, valamint a kolléga tervén felbuzdulva én is terveztem először több garázsajtót:

Társasház terv látványterv korábbi változata

A tervezett társasház összes lakásának terasza délkeleti-délnyugati tájolású és kitűnő kilátással rendelkezik az évszázados kertre és a városra.

Bár az épület nem passzívház, az energiatakarékosság a társasház tervezés során fontos szerepet játszott. 15 cm vtg hőszigetelés síkjába elhelyezett 3 rétegű nyílászárók, hőhídmegszakítók a teraszoknál, a délre tájolt nagy üvegfelületek mind a csekély energiafelhasználás érdekében készülnek. A terasz körüli nagy délkeleti-délnyugati üvegfelületek a magasan járó nyári naptól a fölöttük lévő terasszal, illetve pergolával lettek védve, csökkentve így a nyári túlmelegedést. Az őszi-téli nap viszont így be tud jönni, akkor kihasználva a szoláris nyereséget, amikor szükség van rá.

A ház feszegeti a telek határait. Legfeljebb 3,00 m párkánymagasság különbség megengedett a szomszédos épületekhez képest. Ez az érték esetünkben 2,90 m. A beépítettség és a szintterületi mutató is a határon van. Ez a telek viszont szinte megköveteli, hogy az épület felsőbb szinteket kapjon, amelyeket már jobban meg lehet nyitni az utca felé, hisz azokat már az utca egyébként csekély forgalma nem zavarja.

Főépítész úr viszont emlékeztetett arra, hogy ma már természetesen a leges legszigorúbb előírásoknak is meg kell felelni, tehát szó sem lehet egynél több garázsajtóról.

Ekkor született eme társasház terv: Látható, hogy úgy mint az előzőn, a szűk utcától hátrahúzott bejárati rész két oldalán zöldterület, futónövények, örökzöldek találhatóak, így barátságos, meleg, természetközeli hangulat fogadja a megérkezőt. A tető egy kisebb részének a csapadékvize is ide lesz vezetve, így a növények jobban fejlődhetnek.

Társasház terv - utcai látkép

Az épület félszint eltolásos, így egyik felén 2, a másikon 3 szint található. A két szintes rész padlóvonala 1,20 magasan van a járdasíkhoz képest, így az 90 cm magas tömör falazott mellvéd felső éle a járdasíktól már 2,10 magasan van, így a legalsó lakásnak is biztosítható az intimitás. A két magasföldszinti lakáshoz még pár négyzetméter kert, zöldterület is tartozik.

alagsor

Mint az alagsori alaprajzon is látható, a ház másik oldala parkolóként üzemel. A garázs 32 centimétert be is van süllyesztve a terepszintbe, hisz az egy parkoló helyén 2 gépkocsi parkolását lehetővé tevő emelők 3,00 m szabad belmagasságot követelnek. Erre azért volt szükség, mert különben túl magas lett volna az épület.

A HÉSZ-ben előírt szintterületi mutatót elérte az épület, ezért az 1,20 cm-t kiemelt padlószint alatt nincs pince.

Magasföldszinti alaprajz:

Társasház terv magasföldszintje

Látványterv a másik irányból:

jobbról 800

A jobboldali szomszédnak erőteljes árnyékot tart az épület, ezért amennyire lehetett igyekeztem elhúzni a tűzfalat a telekhatártól. A telek kicsinysége miatt ez az érték csak 1,51 m tudott lenni.

Utcai homlokzat:

homi

Látható tehát, hogy ez a terv a HÉSZ, OTÉK, és egyéb építési jogszabályok útvesztőjében született. Most egy hónapja arra vár, hogy összeüljön a tervtanács.

Végezetül egy látványterv az egyik lakásbelsőről:

belső nagy 800

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..