Milyen házat érdemes ma építeni?

A válasz egyszerű: mindenképpen energiatakarékosat!

Elsősorban a föld, másodsorban a pénztárcánk védelme érdekében.

Harmadrészt az Európai Unió (2010/31/EU) Direktívája előirányozza, hogy 2020. december 31. után valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie!

Tehát ha már most a 2020-as direktíva szerint építkezünk, akkor házunk sokkal időtállóbb lesz! Annál is inkább, hogy most jól jött ugyan az a pár 10 % rezsicsökkentés, de egy jelenleg elterjedt családi ház típus esetén kifizetjük kb. 20 év alatt egy másik lakás árát rezsiben! Aki nem hiszi, számoljon utána, de ne felejtsen el az inflációt meghaladó energiaár növekedéssel számolni!

A ’73-as olajválság indította el a folyamatot, majd a ’90-es évektől egyre kézzelfoghatóbban halad a fejlett világ az energiatakarékos épületek felé.

Legismertebb a német Darmstadti Intézet által létrehozott a Passzívház minősítés. Kevesen tudják, de Svájcban például Minergi-nek nevezik a hasonló épületeket. A német Passzívház Intézetet 1996-ban hozták létre, a svájci Minergie szövetséget 1998-ban. A passzívház intézetnek viszont jobb a marketingje és német gazdasághoz talán több szálon kötődünk, ezért itthon az van terjedőben.

A passzívház bizonyítvány egy jól összeszedett követelményrendszer. Pontos kritériumai az évek során finomodtak a mai szintre. Viszont egy jól képzett magyar építész is birtokában van annak a tudásnak (ha magamból indulok ki), hogy kell  egy passzívház szintű energiaigénnyel rendelkező épületet tervezni!

minimal 1

Mit mond ki a passzívház követelményrendszer?

2006-ban Dr. Wolgang Feinst így definiálta a passzívházat:

A passzívház olyan épület, amelyben az ISO 7730 Szabványnak megfelelő kellemes hőérzet biztosítása megoldható kizárólag a belső levegő DIN 1946 szabvány szerinti minőségnek biztosításához szükséges légtömeg utánfűtésével, vagy utánhűtésével. Passzívházban amennyire csak lehetséges, passzív intézkedések “szabványok” segítségével kell biztosítani termikus komfortot:

   • Hőszigetelés
   • Hővisszanyerés
   • Passzív módon használt napenergia és a
   • Belső hőforássok biztosítják az
   • Éves fűtési hőszükséglet ≤ 15kW/h (m2/hasznos alapterület)
   • Épületburok légellenállása:  50Pa túlnyomás esetén ≤ 0,6 egy óra alatt
   • Primer, tehát az összes energia szükséglet: (fűtés, hűtés, meleg víz termelés, szellőzés, világítás, háztartási gépek) ≤ 120 kWh m/hasznos alapterület

A háztartási gépeknek is van hulladékhője, mellyel fűtik a lakást a biztonság javára közelítve 46 kWh/m2 a. Tehát a tanúsítással azonos tartalmú primer energiaszükséglet 120-46 = 74 kWh/m2 a

minimal 2

 Ehhez képest mit mond ki a minergie követelményrendszer?

   • Jól hőszigetelt, légzáró épület hővisszanyerős szellőzéssel
   • Új családi ház, lakás megengedett éves, primer energiafogyasztása: 42 kWh  (m2/hasznos alapterület)
   • Felújítások esetén a megengedett éves energiaigény: 80 kWh  (m2/hasznos alapterület)
   • 5 egyszerű gépészeti megoldás preferált:
          fűtés+ HMV (helyi melegvíz termelés) talajszondás hőszivattyúval
          fatüzeléses fűtés+napkollegtoros HMV
          fűtés+ HMV előállítás pellet kazánnal
          fűtés+ HMV előállítás levegő-víz hőszivattyúval
          hulladékhővel üzemelő távfűtés

keskeny telek

Látható hát, hogy szinte semmi különbség nincs a kettő között. Vannak a magyar kezdeményezések mint a hibridház, autonóm ház (ebben nincs aktív szellőztető gépészet), fenntartható ház, stb. Felesleges többet sorolni, a gyökere mindnek ugyanaz:

   • fogyó energiahordozók miatt váltak szükségessé
   • hőszigetelés növelése
   • hőhidak minimalizálása
   • légzáróság növelése
   • hőszigetelő üvegezés
   • hővisszanyerős szellőztetés

Sőt, elsősorban a fenntartható, autonóm háznál fontos, hogy már építésük is erőforrásokat kímélve történjen! Itt előtérbe kerülnek a helyi anyagokkal, építőanyagaik gyártása során is már energiatakarékos épületek, mint a vályog és a favázas szalmaház!

2013-02-05-1758

Az általunk tervezett zöld házak is beállhatnak a sorba, sőt azok az összes törekvés előnyös tulajdonságát kívánják ötvözni! Kiegészítve a különböző extrákkal, mint a modern, divatos külső, belső térélmény és akár betervezett zölddel történő árnyékolás, kertterv! Illetve valóban nagy szoláris nyereség, viszont a nyári hővédelmük is gondosabban van megoldva, mint némely passzívháznak, mivel ezek speciálisan a magyar klímához tervezett épületek!

s-02 (1)

A cikket színesítendő más építészek megépült jó példáit vonultatom fel, saját tervezésű legújabb zöld ház itt található, a többi tervem pedig itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..