Milyen házat érdemes ma építeni?

A válasz egyszerű: mindenképpen energiatakarékosat!

Elsősorban a föld, másodsorban hosszútávon a pénztárcánk védelme érdekében.

Harmadrészt az Európai Unió (2010/31/EU) Direktívája előirányozza, hogy 2020. december 31. után valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie!

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A közben eltelt időben, 2018-óta, az akkor meglehetősen beszigorodott épület határolószerkezetre vonatkozó előírásai ugyan nem szigorodtak, ezek szerint ma egy külső falon legalább 15 cm EPS polisztirol hőszigetelés, a födémben 25-30, a padlóban 12-15 cm szükséges.

Előnyös, hogy ha sikerül egy megfelelően légtömör házat építeni és az épület hővisszanyerős szellőztetést is kap. Ez nem terjed olyan ütemben, mint pár éve gondoltam, pedig tudni kell, hogy a mindig friss belső levegő magasabb lakó komfortot biztosít.

Tehát alapvető igény és követelmény, hogy az új épületeink alacsony hőigényűek legyenek.

A ’73-as olajválság indította el a folyamatot, majd a ’90-es évektől egyre kézzelfoghatóbban halad a fejlett világ az energiatakarékos épületek felé.

Legismertebb a német Darmstadti Intézet által létrehozott a Passzívház minősítés. Kevesen tudják, de Svájcban például Minergi-nek nevezik a hasonló épületeket. A német Passzívház Intézetet 1996-ban hozták létre, a svájci Minergie szövetséget 1998-ban. A passzívház intézetnek viszont jobb a marketingje és német gazdasághoz talán több szálon kötődünk, ezért itthon az van terjedőben.

A passzívház bizonyítvány egy jól összeszedett követelményrendszer. Pontos kritériumai az évek során finomodtak a mai szintre. Viszont egy jól képzett magyar építész is birtokában van annak a tudásnak (ha magamból indulok ki), hogy kell  egy passzívház szintű energiaigénnyel rendelkező épületet tervezni!

minimal 1

Mit mond ki a passzívház követelményrendszer?

2006-ban Dr. Wolgang Feinst így definiálta a passzívházat:

A passzívház olyan épület, amelyben az ISO 7730 Szabványnak megfelelő kellemes hőérzet biztosítása megoldható kizárólag a belső levegő DIN 1946 szabvány szerinti minőségnek biztosításához szükséges légtömeg utánfűtésével, vagy utánhűtésével. Passzívházban amennyire csak lehetséges, passzív intézkedések “szabványok” segítségével kell biztosítani termikus komfortot:

   • Hőszigetelés
   • Hővisszanyerés
   • Passzív módon használt napenergia és a
   • Belső hőforássok biztosítják az
   • Éves fűtési hőszükséglet ≤ 15kW/h (m2/hasznos alapterület)
   • Épületburok légellenállása:  50Pa túlnyomás esetén ≤ 0,6 egy óra alatt
   • Primer, tehát az összes energia szükséglet: (fűtés, hűtés, meleg víz termelés, szellőzés, világítás, háztartási gépek) ≤ 120 kWh m/hasznos alapterület

A háztartási gépeknek is van hulladékhője, mellyel fűtik a lakást a biztonság javára közelítve 46 kWh/m2 a. Tehát a tanúsítással azonos tartalmú primer energiaszükséglet 120-46 = 74 kWh/m2 a

minimal 2

 Ehhez képest mit mond ki a minergie követelményrendszer?

   • Jól hőszigetelt, légzáró épület hővisszanyerős szellőzéssel
   • Új családi ház, lakás megengedett éves, primer energiafogyasztása: 42 kWh  (m2/hasznos alapterület)
   • Felújítások esetén a megengedett éves energiaigény: 80 kWh  (m2/hasznos alapterület)
   • 5 egyszerű gépészeti megoldás preferált:
          fűtés+ HMV (helyi melegvíz termelés) talajszondás hőszivattyúval
          fatüzeléses fűtés+napkollegtoros HMV
          fűtés+ HMV előállítás pellet kazánnal
          fűtés+ HMV előállítás levegő-víz hőszivattyúval
          hulladékhővel üzemelő távfűtés

keskeny telek

Látható hát, hogy szinte semmi különbség nincs a kettő között. Vannak a magyar kezdeményezések mint a hibridház, autonóm ház (ebben nincs aktív szellőztető gépészet), fenntartható ház, stb. Felesleges többet sorolni, a gyökere mindnek ugyanaz:

   • fogyó energiahordozók miatt váltak szükségessé
   • hőszigetelés növelése
   • hőhidak minimalizálása
   • légzáróság növelése
   • hőszigetelő üvegezés
   • hővisszanyerős szellőztetés

Sőt, elsősorban a fenntartható, autonóm háznál fontos, hogy már építésük is erőforrásokat kímélve történjen! Itt előtérbe kerülnek a helyi anyagokkal, építőanyagaik gyártása során is már energiatakarékos épületek, mint a vályog és a favázas szalmaház!

2013-02-05-1758

Az általunk tervezett zöld házak is beállhatnak a sorba, sőt azok az összes törekvés előnyös tulajdonságát kívánják ötvözni! Kiegészítve a különböző extrákkal, mint a modern, divatos külső, belső térélmény és akár betervezett zölddel történő árnyékolás, kertterv! Illetve valóban nagy szoláris nyereség, viszont a nyári hővédelmük is gondosabban van megoldva, mint némely passzívháznak, mivel ezek speciálisan a magyar klímához tervezett épületek!

s-02 (1)

A cikket színesítendő más építészek megépült jó példáit vonultatom fel, saját tervezésű legújabb zöld ház itt található, a többi tervem pedig itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..