Ezekre kell figyelni “zöld” lakás vásárlásánál!

Zöld épület, illetve passzív ház. Több ilyen új társasház építést láttam hirdetni az elmúlt időbenA lakások sokkal piacképesebbek így.

Napelemek a tetőn, talajszondás fűtés és nyilván jól le is van hőszigetelve. Ez az oldalfalakon legalább 15-20 cm, a tetőn 25-30 cm, az aljzatban 10-15 cm jó teljesítményű hőszigetelést jelent! (itt még a hőhidakkal lehetnek gondok..) A passzívház-minősítést szerzett házakkal nincs túl nagy gond, hisz az garanciát ad, de a passzívház minősítésen túl is vannak energiatakarékos házak! Hol lehet a buktató egy ilyen új építésű házban?

Sok az ajánlat a piacon

Eme beruházás oldalhatáros, hosszanti beépítése például korszerűtlen, mivel így nem lehet átszellőztetni a lakásokat. Egy irányba lehet csak ablakozni, ezért a helyiségek relatív sötétek. Pedig az elgondolás jó, a napelemek, talajszondás fűtési rendszer, csak az a fránya építészeti minőség..

Aggályom még ezzel az építkezéssel kapcsolatban, hogy a napelemek fognak-e annyi áramot termelni, ami a fűtő-hűtő talajszonda rendszernek, a háztartási gépeknek, melegvíz termelésnek, a világításnak, hűtőnek, sütőnek stb kell? Mindenképpen kell részletes gépészeti számítás, és kimutatás, hogy gondolták pontosan! Illetve vásárlóként ha nem mozog otthonosan a témában, független szakember segítségét kell kérni!

A jó lakás átszellőztethető

Nyáron egy éjszakai átszellőztetés ingyen kiviszi a napközben felgyülemlő meleget. A gépészet csak kiegészítés, minél kevesebbet támaszkodunk a rá, annál kevesebb lesz a rezsi!

Ez az energiatakarékos épületeknél szinte kötelező, hacsak a ház nem rendelkezik teljesen automata hővisszanyerős szellőztető gépészettel. Ilyenek a passzívházak, vagy azzal egyenértékű fokozottan energiatakarékos épületek.

Klíma nélkül se lehet brutál meleg

Legyen teljes körű a lakás nyári hővédelme. Mert ha nem, akkor a besütő nap által hozott hatalmas energia erősen felmelegíti a lakóteret, amit csak tetemes gépészettel lehet eltávolítani! A nagyobb teljesítményű gépészet akármilyen korszerű, nagyobb áramfogyasztással bír. 1 C°-t csökkenteni a hőmérsékletet háromszor annyi energia, mint 1C°-t emelni! Fontos, hogy az ablakokon nyáron ne, ősszel és télen viszont besüssön a nap! Mivel nyáron sokkal meredekebb szögben süt a nap, mint télen, ez gondos tervezéssel könnyedén, passzív eszközökkel megoldható!

A tetőablakok eleve nehezen egyeztethetőek össze egy zöld épülettel. Télen még rendben van, le lehet jól hőszigetelni a tetőteret, viszont nyáron az ég felé álló tetőablakokat megfelelő árnyékolással, külső redőnyel kell(ene) ellátni! Ez túl azon, hogy nem olcsó, használatával szinte éjjeli sötétség keletkezik a lakótérben.

Magyarországon sokkal nagyobb jelentősége van a nyári hővédelemnek, mivel tőlünk északabbra és nyugatabbra borongósabb időjárás van, ott simán passzívház minősítést szereznek nem megfelelő nyári hővédelemmel rendelkező épületek is!

Nálunk az elmúlt nyarak tapasztalatai alapján ez fontos. Klímaberendezés persze így is kellhet, de az egyáltalán nem mindegy, mennyi áramot fogyaszt! Lehetőség a külső reluxák, redőnyök használata, amelyek függőleges ablakokra tehetők és gépészeti, vagy kézi mozgatást igényelnek.

Ne legyen minden a gépészetre bízva!

Jó, ha van hőtároló kapacitása az épületnek, mert a kis tömegű épület hamar átmelegszik, utána folyamatos hűtést igényel, hogy normális klíma (21-26 C) legyen bent, a gépészet pedig akármilyen korszerű, folyamatos fogyasztó!

zöld ház 1
A Woha architect szingapúri zöld toronyháza csak illusztráció!

Amennyiben zöld ház tervezésével minket bíz meg, akkor ezt a sok tényezőt figyelembe véve készítjük el a tervet! Ha meglévő, vagy új lakást akar vásárolni, akkor is kérhet tanácsot telefonon a fenti számon!

Összefoglalva a passzív eszközökkel tehetünk a legtöbbet az alacsony rezsiért!

Ha már passzív eszközökkel jól ellátott a ház, akkor jöhet a gépészet, az aktív eszközök, így azokból is sokkal kevesebb kell majd és tényleg kevés energiával működnek majd!

zöld ház 2

Pár fogalom magyarázata:

          passzív eszközök a hővédelemben:

Nem keverendő össze a passzívházakkal! A passzívházakban a szellőztetőgép pont, hogy aktív eleme a hőkomfortnak!
Passzív minden eszköz az lakótér hőmérsékletének kellemes szinten tartása kapcsán, ami nem gépészet (a gondosan szigetelt, hőhídmentes hőburok, a tájolás, a szoláris nyereség; nyári hővédelem akár növényekkel; az átszellőzés, a nagy tömegű épület).

           átszellőztethető lakótér:

A ház szemközti falain szellőztetésre alkalmas nyílások vannak, tehát a legkisebb légmozgás is át tudja öblíteni a lakóteret és így rövid szellőztetés elég. A korszerűtlen, oldalhatáron álló, hátsó tűzfallal határolt épületszárnyak nem ilyenek! Esetleg, speciális esetben a 90° is elég lehet akkor, ha szélnek kitett helyen nagy szabad nyílás van az uralkodó széljárás felé.

          szoláris nyereség:

A napból napsütés formájában érkező energia.

          hőburok:

A temperált lakóteret övező összes szerkezet: a külső falak, nyílászárók, födémek, padlók.

          hőhíd:

Olyan épületszerkezet a ház külső felületén, ahol megszakad, vagy nem kellő teljesítményű a hőszigetelés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..