Mit kell tudni a tetőtér, tetőablak beépítésről?

Tetőtér esetén rögtön előjön a tetőablak is. Érdemes szem előtt tartani, hogy a tetőablakos tetőtér nagyon melegszik, ezért külső árnyékolás szükséges, az segíthet valamelyest. Tovább redukálható a nyári melegedés, ha a tetőszerkezet rétegrendet szakszerűen kivitelezik.

Az első és legfontosabb evidencia, hogy a tetőtérben természetétől fogva csak egy  csökkent értékű lakótér alakítható ki. Ellenpontozásként a cikkben található képek ennek cáfolatai. 

A rétegrend szerepe a tetőtér klímájában

A jó rétegrend úgy néz ki, hogy a tetőszerkezet átszellőztetett, ezen kívül a ki és beszellőző réseknek is a szükséges keresztmetszettel kell rendelkezni (ezzel szokott a legtöbb probléma lenni). A tető mindezek betartása mellett is könnyen átmelegedhet a nyári melegben, ha nincs gondosan, vastagon (legalább 25 cm szálas anyaggal) hőszigetelve. A hőszigetelés elsődleges feladata a téli hidegek elleni védelem, de nyáron is jó szolgálatot tesz.

Ha mindezeket betartjuk és ha csak gondosan árnyékolt függőleges síkú ablakok vannak, akkor van esély arra, hogy esetleg klíma nélkül megoldható az élet a tetőtérben.

Ha rakunk is klímaberendezést a tetőtérbe, akkor se mindegy a fogyasztása, mivel 1 C°-t hűteni háromszor több energia szükséges, mint 1 C°-t fűteni!

Velux tetőablak

Tetőtér vagy szintráépítés?

Általában az optimális, 2,70-es belmagasság sem tud kialakulni a tetőterekben, és a tető által kialakuló alapterület veszteség nagy. Ezzel szemben a hasznos alapterületre vetítve csak kicsit kerül többe a komplett szintráépítés, viszont ez utóbbi jóval értékesebb.

Persze olyan helyen, ahol meglévő épületben kell lakóteret kialakítani, vagy a szintmagasság korlátos, esetleg a meglévő épület tömege, védettsége indokolja, ott kell és jó a tetőtér!

Tetőablak vagy hagyományos ablak?

Értékesebb a tetőtér, ha a tetőablak helyett lehet függőleges ablakokat építeni, esetleg az oromfalon van az ablak, mivel

  • ezeken jobban ki lehet látni,
  • nem fordulnak teljesen a nap felé, így nem melegedik a lakótér annyira
  • és az eső se kopog rajtuk.

Viszont az ilyen ablakok “kutyaólak” külső megjelenése aggályos. Nem beszélve a sok-sok problémás csomópontról, ami az ilyen épületekben képződik. A sok fal-tető találkozás, vápa, illesztés mind-mind a hiba és a beázás lehetőségét hordozza magában. Sok ilyen esettel találkoztam magam is!

A legjobb megoldás ez esetben, ha összeolvadnak a kutyaólak egy összefüggő kiemeléssé. Ez esetben már szinte visszajutottunk a komplett szintráépítéshez.

Mire figyeljen tetőablak esetén?

Tetőablak esetén még a jó rétegrend és vastag hőszigetelés mellett is erősen melegszik a tetőtér, mivel a tetőablak geometriájukból adódón a nap felé fordul!

Egy klímaberendezés, vagy valamilyen korszerűbb energiatakarékosabb hűtési rendszer nélkül nyáron kellemetlenül meleg lesz bent.

Az ablakgyártó cégek forgalmaznak kihúzható, feltekerhető külső árnyékolókat, viszont ezek csak úgy hatásosak, ha szinte teljes sötétséget csinálunk a lakótérben. A belső árnyékolók nem hatásosak, mivel a napsugarak hőenergiájukat az üveg mögött, a beltérben adják le.

Tetőablak 6-os sorolásban

A Velux továbbképzésen is elmondták és egyébként is könnyedén belátható evidencia, hogy a tetősík ablakoknak ugyanolyan magasan kell lenniük mint a normál ablaknak, hogy normálisan ki lehessen látni rajtuk. Ez 90 cm parapet magasságot jelent. A cikkben szereplő képeken ilyen helyesen beépített tetőablakokat lát a kedves Olvasó..

Tetőablak alacsony parapettel és jó kilátással

Egy ilyen kívánalmaknak megfelelő tetőablak csak úgy alakítható ki, ha 1-2 sor blokktégla sort, tehát 25-50 cm magas térdfalat építhetünk, mivel erre jön a koszorú (legalább 20 cm), a talpszelemen (legalább 10 cm), a tetőszerkezet vastagsága (fokozott hőszigetelési igények miatt 25-30 cm). Így is a tetőablakot szinte a fal felett kell indítani, hogy csak 90 cm legyen a parapet magassága, ne több. Szerencsére a padlószerkezet is csökkenti a parapetfal magasságát.

Mivel a normál szarufaközbe csak 78 cm széles ablak fér, a kilátás rajta a vastag tetők miatt csak szemből lehetséges, oldalról már nem nagyon. Ha semmi esetre sem kerülhető el a tetőablak, akkor ha lehet én 104-134 cm széleset tervezek, (az ilyen tetőablakok ára is kedvezőbb a bevilágító felület arányához viszonyítva) csak ez már szarufakiváltást és fokozott odafigyelést igényel a kivitelezésnél.

A tetőablak fürdőben, közlekedőben, gardróbban viszont jó megoldás lehet, mivel itt előny a nagy parapetmagasság és az erős fény az ég felől!

A végén pedig íme egy meglévő épület felújítása során kialakított tágas étterem sok-sok ablakkal:

800_mdwkyc_murman11

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..