Mit kell tudni a tetőtér, tetőablak beépítésről?

Tetőtér tervezése esetén előjön a tetőablak kérdése is. Érdemes szem előtt tartani, hogy a tetőablakos tetőtér nagyon melegszik, mivel a nyári, meredeken tűző nappal pontosan szemközti helyzetűek az égnek forduló tetőablakok, ezért külső árnyékolás szükséges, de nem is ez a legnagyobb probléma a velük.

Az első és legfontosabb evidencia, hogy a tetőtérben természetétől fogva csak egy  csökkent értékű lakótér alakítható ki. Ellenpontozásként a cikkben található képek ennek cáfolatai. Velux tetőablak

 Tetőtér vagy szintráépítés?

Általában az optimális, 2,70-es belmagasság sem tud kialakulni a tetőterekben és a tető által kialakuló alapterület veszteség nagy. Ezzel szemben a hasznos alapterületre vetítve csak kicsit kerül többe a komplett szintráépítés, ami jóval értékesebb.

Persze olyan helyen, ahol meglévő épületben kell lakóteret kialakítani, vagy a szintmagasság korlátos, esetleg a meglévő épület tömege, védettsége indokolja, ott kell és jó megoldás a tetőtér!

Tetőablak vagy hagyományos ablak?

Értékesebb a tetőtér, ha a tetőablak helyett lehet függőleges ablakokat építeni, esetleg az oromfalon van az ablak, mivel

  • ezeken jobban ki lehet látni,
  • nem fordulnak teljesen a nap felé, így nem melegedik a lakótér annyira
  • és az eső se kopog rajtuk.

Viszont az ilyen ablakok “kutyaólak” külső megjelenése aggályos. Nem beszélve a sok-sok problémás csomópontról, ami az ilyen épületekben képződik. A sok fal-tető találkozás, vápa, illesztés mind-mind a hiba és a beázás lehetőségét hordozza magában. Sok ilyen esettel találkoztam magam is.

A legjobb megoldás ez esetben, ha összeolvadnak a kutyaólak egy összefüggő kiemeléssé. Ez esetben már megint visszajutottunk a komplett szintráépítéshez.

Mire figyeljünk tetőablak esetén?

Velux továbbképzésen is elmondták és egyébként is könnyedén belátható evidencia (ez a legfőbb gond a beépítésükkel), hogy a tetősík ablakok aljának ugyanolyan magasan kéne lenniük, mint a normál ablaknak, hogy normálisan ki lehessen látni rajtuk, ne úgy érezzük, hogy egy börtönben vagyunk. Ez 90 cm parapet magasságot jelent. A cikkben szereplő képeken ilyen helyesen beépített tetőablakokat lát a kedves Olvasó.

Tetőablak alacsony parapettel és jó kilátással

Egy ilyen kívánalmaknak megfelelő tetőablak csak úgy alakítható ki, ha 1-2 sor blokktégla sort, tehát 25-50 cm magas térdfalat építhetünk (jellemzően magasabbat szoktak, itt bukik a mutatvány), mivel erre jön a koszorú (legalább 20 cm), a talpszelemen (legalább 10 cm), a tetőszerkezet vastagsága (fokozott hőszigetelési igények miatt 25-30 cm). Így is a tetőablakot szinte a fal felett kell indítani, hogy csak 90 cm legyen a parapet magassága, ne több. Szerencsére a padlószerkezet viszont csökkenti a parapetfal magasságát.

Mivel a normál szarufaközbe csak 78 cm széles ablak fér, a kilátás rajta a vastag tetők miatt csak szemből lehetséges, oldalról már nem nagyon. Ha semmi esetre sem kerülhető el a tetőablak, akkor ha lehet én 104-134 cm széleset tervezek, (az ilyen tetőablakok ára is kedvezőbb a bevilágító felület arányához viszonyítva) csak ez már szarufakiváltást és fokozott odafigyelést igényel a kivitelezésnél.

A tetőablak fürdőben, közlekedőben, gardróbban viszont jó megoldás lehet, mivel itt előny a nagy parapetmagasság és az erős fény az ég felől!

A rétegrend szerepe a tetőtér klímájában

A jó tető rétegrend úgy néz ki, hogy a szerkezet átszellőztetett, ezen kívül a ki és beszellőző réseknek is a szükséges keresztmetszettel kell rendelkezni (ezzel szokott a legtöbb probléma lenni). A tető mindezek betartása mellett is könnyen átmelegedhet a nyári melegben, ha nincs gondosan, vastagon (legalább 25 cm szálas anyaggal) hőszigetelve. A hőszigetelés elsődleges feladata a téli hidegek elleni védelem, de nyáron is jó szolgálatot tesz.

Ha mindezeket betartjuk és csak gondosan árnyékolt függőleges síkú ablakok vannak, akkor talán van esély arra, hogy klíma nélkül megoldható az élet a tetőtérben.

Tetőablak 6-os sorolásban

A tetőablakos tetőtér viszont a jó rétegrend és vastag hőszigetelés mellett is erősen melegszik, mivel a tetőablak geometriájukból adódón a nap felé fordul.

Ha a magasabb komfort miatt szükséges lesz klímaberendezés, annak se mindegy a fogyasztása, hogy mennyit kell dolgoznia, mivel 1 C°-t hűteni háromszor több energia szükséges, mint 1 C°-t fűteni!

Az ablakgyártó cégek forgalmaznak kihúzható, feltekerhető külső árnyékolókat, viszont ezek csak úgy hatásosak, ha szinte teljes sötétséget csinálunk a lakótérben. A belső árnyékolók nem hatásosak, mivel a napsugarak hőenergiájukat az üveg mögött, a beltérben adják le.

A végén pedig íme egy meglévő épület felújítása során kialakított tágas étterem sok-sok ablakkal. Érdemes megfigyelni, hogy a keskeny tetőablakokon, hiába van rengeteg, de ha nem szemből nézzük, szinte semmit sem lehet kilátni a vastag tetőszerkezet miatt.

800_mdwkyc_murman11

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..