Parányi épület szintráépítése belváros

Parányi oldalhatáron álló épület emeletráépítése (2010)

Eme terv tipikus példája annak, hogy kisebb összegből, kicsiny alapterületen is lehet tágas térérzetet alkotni. A rendelkezésre álló alapterület mindössze 45 m2 volt.

Nagy közös, 10 lakásos udvar, mely dunaparti telek révén a sétányig ér. Az épület abszolút minimál stílusban fogant, ezért vakító fehér színével kitűnik a régi házak közül, kis méretét mintegy kompenzálva ezzel.

sarokablakot csak akkor tervezek, ha az valóban érdemi előnyt jelent. Itt funkciója kívülről az, hogy a roppant keskeny utcai homlokzat határait feszegesse, rákanyarodván a hosszanti falra, így azt optikailag szélesíti, belülről pedig innen kitűnő kilátás nyílik a szemközti Pilisre. Mindezt a tűzhelynél főzés közben és a mosogatónál állva.

06 belso02

természetesen erről látványterv is készült

Hogy ne legyenek olyan nyomasztóan kicsik a helyiségek, a nappali-étkező-konyha egy térré olvadt össze. Együtt 28 m2. Érezni rajta ezt? Tágas térérzet létrehozható ilyen kis méretben is!

05 belso01

a “nagy” közös tér

07 udvar

udvari nézet

03 Utcaképa jobboldali épület is a telekhez tartozik

Az alaprajzra is a minimál stílus jellemző: csak a legszükségesebb helyekre került fal. A csekély alapterület miatt a lépcső kívülre lett száműzve és tető védi a csapadéktól, de a biztonság kedvéért 12 mm közzel készülő rácsos acél padozattal rendelkezik majd, hogy rajta a nem függőlegesen szállingózó hó se állhasson meg.

02 Alaprajz 04 metszet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..