Kockaház felújítás és bővítés Dunakeszin

Több szempontból is tanulságos volt ezen átalakítás tervezése.

Dunakeszi régebbi, a hatvanas években beépült részén fekszik ez a széles utcafronttal bíró, kisebb mélységű telek, melynek nyugati szélén áll ez a részlegesen alápincézett kockaház, melyet megvásárolt egy fiatal pár.

Abszolút természetes igényekkel, az épület energetikai és esztétikai korszerűsítésével, valamint garázs és tetőtér beépítés tervezésével kerestek meg.

Eredeti állapot utca
Eredeti állapot az utca
valamint az udvar felől
és az udvar felől

Az egyébként gondosan, kitűnő minőségben épült ház enyhén lejtős terepen áll. A lejtés esésvonala a telekre átlósan helyezkedik el. Az utca felőli, déli rész fekszik magasabban, de az utca is lejt kicsit keleti irányban.

A terepszintből szuterénszerűen kiemelt pince miatt az épület
földszinti padlósíkja a kert felőli, északkeleti részen több, mint 1,5 méterrel magasabban van a környező terepszinttől.
Egy korszerű, modern kertvárosi ház fontos ismérve a kertkapcsolat, így viszont az épületből kilépve csak lépcsőkön át, fordulókat véve lehet kimenni a kertbe, tehát ez nehezen teljesül.

Dunakeszi Földszint meglévő jó
Eredeti földszinti alaprajz

További probléma volt, hogy a meglévő lakóház keleti, kert felőli, tehát a legértékesebb oldalán van a WC, előszoba és bejárat.

A 60-as, 70-es években ezek a típustervek alapján épített kockaházak mára elavult, sokszor környezettől elszakított kialakítással készültek. A környezet adottságait is csak annyiban vették figyelembe, hogy az utca felé legyenek a szobák, hátrafelé a konyha.

Tanulság 1:

Jó, ha telek, házvásárlás előtt megkeresünk egy jó építészt, aki elmondja miből mennyiért, mit lehet kihozni. Én ebben a helyzetben elmondtam volna, hogy bár a hely előnyös, a telek viszonylag tágas, de a lakóház földszintjének erős kiemelése elvágja a lakórészt a kerttől és a lakás elosztása is előnytelen, rossz helyen van a bejárat, illetve ezen utólag drága dolog változtatni.

Az optimális megoldást keresendő, több vázlat is készült.

Az első vázlatok lényege az volt, hogy a kiemelt pinceszintre rakott új garázs tetején tágas terasz alakuljon ki, így helyet spóroltunk a telken. A bejárat utcai oldalra helyezésével, ahol csak kb. 50 cm-t kellett felmenni, a kert felőli rész felszabadult értékesebb helyiségek (étkező, nappali) számára.

Dunakeszi Földszint 1
Tervezett földszinti alaprajz 1. változat
1 Garázsfelhajtóról jó
Látvány a lehajtóról 1. változat

A második vázlat csak a garázs behajtó helyében különbözött, míg az elsőn az utcára merőlegesen egyenesen szemből viszonylag meredeken, addig a másodikon oldalról, kisebb lejtéssel történik a lehajtás. A második vázlaton a garázs közelebb kerülhetett az utcához, így a nappaliból is ki lehetett menni a teraszra, míg az elsőn csak az étkezőből.

Dunakeszi Földszint 2
Tervezett földszinti alaprajz 2. változat
Dunakeszi Emelet 2a jó
Tervezett emeleti alaprajz 2. változat
2 Keleti homlokzat
Keleti homlokzat 2. változat
2 Utca
utca nézet 2. változat
Konyha
konyha látványterv

Szinte kész voltak a tervek, átbeszéltük még egyszer mi mennyibe fog kerülni, ám ekkor megakadtunk, kiderült, hogy a megbízónak nem áll rendelkezésre annyi pénz, ami ezen terv megépítéséhez szükséges. Bár én nem terveztem semmi extrát, de így a pinceszinti garázs, a terasz lapostető és a lakóház tetőcseréje túl nagy volumenű lett volna.

Ezután készült egy vázlat úgy, hogy a földszinten nem vesztegetünk el egy szobát lépcső és előszoba számára, tehát megtartásra kerül a földszinten a két szoba és sem garázs, sem tetőtér nem épül egyelőre, csak a lépcső helye lett betervezve.

Dunakeszi Földszint 3 jó

Tanulság 2:

Fontos, illetve már a építész kamara is javasolja, hogy a tervezési szerződés melléklete legyen a tervezési program, ami arról szól, hogy pontosan mik az igények, hány szobát tervezzünk és hová stb. Fontos a tervezés előtt tisztázni, hogy mennyi pénz van az átalakításra, mennyiből kell gazdálkodni.

Egy átépítésnél számolni kell bontással, új válaszfalak építésével, új gépészeti vezetékek: gáz, víz, szennyvíz, villany kiépítésével, új aljzat, új víz és hőszigetelések, burkolatok építésével, nyílászárók cseréjének költségével!

Az átépítésnél csak a teherhordó falakat, az alapozást és a födémet, némi vakolatot, esetleg a tetőszerkezetet hagyhatjuk meg, tehát a teljes építés költségének 30-50%-át spórolhatjuk meg.

Ha pl. 100 m2-t akarunk átépíteni, teljesen felújítani, akkor számoljunk tető átépítés nélkül is 6-7 millió forinttal! Spórolni úgy lehet, ha minél több munkát magunk végzünk el.

Ennek tudatában mindenképp érdemes átgondolni a meglévő épület teljes bontását és új épület építését, hisz akkor nem kell a sok kompromisszummal számolni, amivel egy átépítés, felújítás jár!

One thought on “Kockaház felújítás és bővítés Dunakeszin”

  1. Kedves Zoltán,

    Fenti blogját olvasva szeretnénk érdeklődni, hogy vállal-e szaktanácsadást kockaház átépítési lehetőségeivel kapcsolatban. Törökbálinton lakunk, 4 fős családunk részére keresünk jelenlegi lakásunk helyett házat. Felmerült lehetőségként egy eladásra kínált kockaház vásárlása felújítással, bővítéssel. Az ingatlan megvásárlása előtt szeretnénk kérni Öntől szaktanácsot, amennyiben ezt vállalja. Kérem legyen kedves visszajelezni a feltételeket illetően. A házról sajnos nem áll rendelkezésre alaprajz, de van lehetőségünk a méretek megküldésére illetve személyes megtekintésre is.
    Köszönöm az információt előre is,
    Üdvözlettel,
    Durucz Heléna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..