Családi ház egy kockaház helyén Vác, Nyár utca

Új építésű családi lakóház a régi épület helyén. (2008)

Miből kell kihozni a legjobbat? Fontos a tervezés elején tisztázni, mekkora keret van az építkezésre.

Szükség van több találkozásra, egy-két szerteágazó beszélgetésre, hogy az építész a megbízó igényeire tudja szabni a házat.

Itt a telek és egy rajta lévő 60-as évek végén épült “kockaház” örökség volt az átmenő forgalomtól mentes Nyár utcában. Ikres beépítés révén a délkeleti telekhatáron álló szomszédhoz kellett alkalmazkodni. Ez sajnos nem a legelőnyösebb benapozás szempontjából. Hálószobáknak pont a keleti-délkeleti tájolás a legoptimálisabb.

01 Utcaj

Összességében jó adottságú telek révén (belváros, önálló, kis forgalmú utca) fel sem merült az eladás és másik hely keresése, inkább a megbízó egy merész, ám igen jó ötlettől vezérelve a korábbi kockaház teljes bontása mellett döntött, pedig nem volt vizes, alapja is beton volt, de ez sokszor kifizetőtőbb, mint toldozgatni-foltozgatni.

Ha a meglévő épület felújítása és korszerűsítése mellett döntött volna, akkor igaz, hogy a falakra és a födémre nem kellett volna költeni, megspórolt volna kb. 3-4 millió forintot, de a meglévő, előnytelen kötöttségekkel teli alaprajzba kellett volna új gépészetet, új burkolatokat, külső és belső nyílászárókat helyezni, hőszigetelni, aljzatokat felvésni stb. Kicsit kevesebb pénzből csak egy sötét, helyenként fölöslegesen nagy, máshol kellemetlenül szűkös terekkel hemzsegő lakóházat kapott volna!

Udvar madártávlat
udvar madártávlat

A meglévő épület legfontosabb hátránya a telekmérethez képest túl nagy alapterület, a bevilágítás szempontjából nem túl előnyös, terjengős, majdnem négyzet forma és a belső terek ebből eredő sötétsége volt. Sok olyan kompromisszumra kényszerített volna a meglévő épület, amivel együtt már nem éri megtartani.

utcai nézet
utcai nézet

Így kerülhetett helyére a látványterveken látható családi lakóház. Az új ház kétszintes tömege révén, garázs és még több helyiség is elfért kisebb alapterületű helyen, mint a korábbi épület. Az L alakú ház az egyetlen jó tájolás, a fény, délnyugat felé nyit, a ferde falat is ez indokolja. Vízszintes tagolásokkal optikailag csökkentettem az épület magasságát. A felső szint kialakítása is ennek irányba mutat: félig tetőtér-félig teljes szint.

földszinti alaprajz
földszinti alaprajz
emeleti alaprajz
emeleti alaprajz

Tetősík ablakok helyett viszont függőleges síkú ablakokat terveztem, mivel így nem csak az eget látni, az eső sem kopog rajta és nem is melegszik annyira nyáron. Tetősík ablakokkal csak csökkent értékű lakótér építhető ugyanannyi pénzből. Egyedül fürdőszoba alakítható ki kompromisszummentesen tetősíkablakokkal, mivel ott pont előny a magas parapetmagasság, esetleg közlekedő, ahol nem olyan nagy baj az eső kopogása. Itt is így történt, szobákban mindenhol függőleges ablak készült.

A háztervről egy régi tervkritika a koos.hu -n.

Az elkészült épületről fotók itt!

metszet

metszet

északkeleti homlokzat
északkeleti homlokzat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..