Minimál, hagyomány és természetesség

DC2 Rezidencia, Tielrode, Belgium
Építészet: Vincent Van Duysen Architects

A belga vidéki kisváros közelében helyezkedik el ez a “tanya”, mely pajta, istálló és lakóház épület-együttese. DC2 Residence - Vincent Van Duysen Architects 0

Jelen állapot egy átépítés eredménye, az eredeti lakóházat 1998-ban emelték, most csak kibővítették és mai hangulatúvá alakították az eredeti épületet.

A tervező, Van Duysen visszatért a környék családi gazdasági épületeinél jellemző egyszerű vidéki háztípushoz (utcára merőleges nyeregtetős lakóház, közel 45°-tetőhajlás).

DC2 Residence - Vincent Van Duysen Architects 6

A hagyományos tömegképzés és elrendezés kortárs stílusban jelent meg. Minden díszítést nélkülöz a homlokzatok teljesen egységes anyaghasználata. A homlokzatok fa burkolata folytatódik a tetőn, a csatorna és a gerinc teljesen láthatatlanná vált. Furcsának tűnhet faburkolat a tetőn, de ne feledjük, anno a keményfa zsindely is kibírt emberöltőket!

Az ilyen épületek egyszerű, letisztult külseje mögött bonyolultabb épületszerkezeti megoldások és csomópontok bújnak meg!

Konzultáció és mérlegelés után az építtető úgy döntött, hogy a két régi csűrt inkább elbontja és visszaépíti ugyanazzal a formanyelvvel, mint az új ház, hogy az épületegyüttes egységes karaktert kapjon.

A lakórész passzívház minősítéssel is rendelkezik! Úgy tűnik, hogy az ablakok nyári hővédelme a borongós Belgiumban nem olyan kulcsfontosságú, mint hazánkban. Itthon valamilyen külső nyári árnyékolóval is el kell látni a nagy üvegfelületeket!

lakóépület alaprajza:DC2 Residence - Vincent Van Duysen Architects 3

Annyit megjegyzek kritikaként, hogy az étkező kicsit csőszerű lett, én ezt a részt tágasabbra terveztem volna, ahogy például a saját tervek közt található máriaudvari házon megfigyelhető.

DC2 Residence - Vincent Van Duysen Architects 5
nappali

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..