Fenntartható építészet – szalma hőszigetelő falazat

A litvánok fejlesztették ilyen magas szintre a szalmával való hőszigetelést. A Next Generation fenntarthatósági versenyt is megnyerték a régi-új ötlettel. Ez a 40 cm vastag tömörített szalmával töltött fal olyan hőszigeteléssel bír, mint hozzávetőleg 33 cm kőzetgyapot, vagy 27 cm polisztirolhab szigetelés!

Emlékszem, nagyszüleimnél az egyik ólban is ezzel volt kitömve a tetőben a gerendák között, nem is volt bent hideg!

img_0114

A falszerkezet elkészülte után megfelel egyrészt páratechnikai ellenállás, másrészt teherbírás, valamint a tűzvédelmi és tartóssági követelményeknek.

049

A falszerkezet felső élén komoly vízszigetelő fólia borítást kap, hisz a szalmánál a tűzvédelemre, vízszigetelésre fokozott figyelmet kell fordítani.

052

A falat belülről beborítják rabichálóval, hogy az agyag vakolat jobban tapadjon. A belső fóliát addigra eltávolítják. Párazáró fólia tetőterekben, könnyűszerkezetes házakban szükséges, itt ezek szerint nem történhet páralecsapódás a szerkezetben. Nekem hiányzik a párafékező fólia a belső oldalról, de akkor arra nem lehet vakolni.

058

A fa tartóoszlopok és a szalma közé azért műanyag párazáró szalagokat ragasztottak, hogy az épület légzárása megfelelő legyen.

057

Kívülről is elhelyeztek a falon az építés idejére egy külső csapadékvíz elleni vízszigetelő fólia réteget.

054

Mire a vastag vízálló nútféderes építőlemezeket felrakják a fóliát leszedik.

067

Belülről lehet a kész vakolat sima felületű,

2013-08-11-2327

vagy természetesen textúrált:

17

Kész épület:

dsc_0001

A természetes anyagok közül a szalmát és az agyagot együtt szokták alkalmazni, itt is így történt ez.

Végezetül egy angol nyelvű videó a technológiáról:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..