4 lakásos társasház terv Ürömhegyen

Budapest III. kerületének ezen része most van beépülőfélben. A tervezési helyszín az Ürömhegy(domb) tetején található, szinte sík terület. Előtte déli lejtő, 35*45 méteres mérete kitűnő telekké teszi, amit a megbízó ügyesen, a szomszédokkal cserélve, több nadrágszíj parcella átszabásával hozott létre.

A megbízó kedves, idősebb hölgy, maga is szakmabéli, építési igazságügyi szakértő.

Az első beszélgetés során 4 lakásos társasház építéséről volt szó. Hazamentem, otthon kis elmélkedés után arra jutottam, hogy ekkora telekre inkább egy sorház, esetleg ikerház is indokolt lehet. Így mindenkinek önálló kertje lehet, ez vonzóbb ajánlatnak tűnik eladás szempontjából.

sor látvány behajtó
Sorházas változat a behajtó felől

Magamnak okoztam így több munkát, hisz ezt a változatot lelkesedésből készítettem, hogy bizonyítsam, ráfér a telekre. Itt derült ki, hogy a megbízó hölgy az egyik lakást magának szeretné, és a korára való tekintettel nem akart lépcsőzni, így ez az egységenként kétszintes sorház el lett vetve.

sor látvány udvar
Sorházas változat a kert felől

A megbízó elmondta, illetve a HÉSZ alapos tanulmányozása során is megerősítést nyert, hogy mivel ezen a részen még nincsen szennyvíz csatornahálózat kiépítve, ezért társasházat, egyéb többlakásos ingatlant az önkormányzat nem enged építeni, amíg a csatornázás ide nem ér.

Ez egyébként a közeljövőben várható, ezért a megbízó előre meg akarta terveztetni az épületet. Következett tehát az eredeti 4 lakás egyben változat, ahol a földszinti lakások akadálymentesen kialakíthatók.

Kérés volt, hogy a konyha az egyik földszinti lakásban legyen szeparálható, felette viszont a mai igényeknek megfelelően amerikai jellegű.

Ezen kívül a megbízó vasbeton árnyékolót kért a korábban rajzolt fém lamellák helyett. Rajzoltam is egy ilyen roppant expresszív változatot.

utca felől jöbb középk
Retro-minimál vasbeton árnyékoló és terasz a délnyugati, utcai oldalon
Földszint tömbé
4 lakás egyben változat földszinti alaprajza, emelet szinte ua. Az utca lefelé található.
étkezőből kilátás emeletk
Látvány a bal oldali emeleti lakás étkezőjéből. Szemben a Hármashatárhegy látható.

A sorházas ötletemmel elültettem bogarat a megbízó fülébe, mivel kértek egy olyan változatot is, ahol egy fél sorház, tehát egy ikerház és egy fél társasház, tehát egy generációs lakóház szerepel.

Látvány délrőlk
A kombinált változat déli irányból

Földszint kombinaltjjFöldszint kombinalt 2é

Emelet kombinalt 2é
Kombinált változat alaprajzai: felső, a földszinti tervlapon szinte az egész telek látható.

Ezután megtorpantunk, pedig ezen változat generációs lakóház részét engedélyezni lehetne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..