Sevilla faszerkezet (Metropol Parasol)

Mikor először megláttam a Metropol Parasol építéséről szóló híreket, organikus, esztétikus fomáival, lenyűgöző métretével egyből felkeltette az érdeklődésemet. Építészként inspirálnak ezek az íves formák, különleges szerkezeti megoldások.

Metropol Parasol körbeforgatva

Metropol Parasol, a világ legnagyobb fából készült épülete

2017 novemberében egy régi álmom vált valóra, közelről megcsodálhattam a Metropol Parasol szerkezetét, amiről egy videót is készítettem:

Organikus, modern épület

Organikus íves formáival emelkedik ki a földből, emiatt gombának (másik jelentése napernyő) is becézik a helyiek. Összesen hat gombából áll, ebből 4 alkotja a központi részt, az egyik külső törzs az utca túloldalán található meg, további területeknek biztosítva árnyékot.

Az épület funkcionálisan négy szintre különül: alul kapott helyet a helytörténeti múzeum, bemutatva az építkezés során talált római kori régészeti leleteket; felette piac, bárok, üzletek vannak, a piac tetején pedig egy megemelt köztér.

Lukátsovics Zoltán építész a Metropol Parasol alatt Sevillában

Felül, a negyedik szinten pedig egy kanyargó sétány (legmagasabb pontja 28,5 m), ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

Az alagsorból lifttel lehet feljutni a kilátóhoz, a belépő 3 €, ami lefogyasztható a helyi bárokban.  A liftek és a lépcsők az oszlopokban kaptak helyet.

A Metropol Parasol íves formáin kanyargó sétány csodás panorámával.

A Metropol Parasol története

Sevilla város vezetése 2004-ben kiírt egy nyílt nemzetközi tervpályázatot a Plaza de la Encarnacíon újragondolására, hogy egy új városközpont, új kereskedelmi és kulturális központ jöjjön létre. A teret – bár a történelmi belvárosban helyezkedik el -, korábban jórészt parkolók foglalták el. Eredetileg mélygarázst terveztek építeni, de a gépek római romokat találtak. Ekkor született meg a végső döntés a hasznosításra, és egy olyan multifunkcionális tér megalkotására, amely a helyieket és a turistákat egyaránt vonzza.

A pályázatra 65 terv érkezett, melyet két fázisban bírálták: először tíz majd öt tervre szűkítették a résztvevő munkákat.

Végül 2004-ben a német Jürgen Mayer nyerte meg, de megépítése a gazdasági válság miatt elhúzódott, és csak 2011 március végén adták át.

Mayer képzőművészként kezdte pályafutását, később váltott az építészet területére, de továbbra is visszanyúl a művészi, szobrászati elemekhez. Emellett aktívan használja a számítógépet, így tudja megalkotni ezeket az íves, nem ismétlődő formákat.

A Metropol Parasol rácsos faszerkezete vasbeton alapokon nyugszik. Ez a világ legnagyobb fa-acél szerkezete. A faelemek nincsenek csavarozva, hanem acélrudak és ragasztó tartja össze. Utóbbit külön tesztelni kellett a magas nyári hőmérsékletre. (Az épület ebben is rekord, ez a legnagyobb ragasztó által összetartott épület a világon).

Tények, információk a Metropol Parasol építéséről és működéséről

Kiterjedése: 150 x 70 m
Építési terület: 18 000 m2
Létesítmény alapterülete: 5000 m2
Össz-alapterület: 12 670 m2
Szintek száma: 4
Épületmagasság: 28,50 m
Szerkezet: beton, fa és acél
Kültérben használt anyagok: fa és gránit
Beltérben használt anyagok: beton, gránit, acél
Tervezés: 2004-2005
Építés: 2005-2011, átadás: 2011. március
Beruházás költsége: 90 millió €
Kivitelező: Sacyr, Ayuntamiento de Sevilla
Építtető: Sevilla Önkormányzata
Tervező építész: Jürgen MAYER H.
Faipari tervezés: Finnforest Merk GmbH, Aichach

Ha szeretne Ön is modern, organikus otthont, keressen bizalommal! Referenciáimat itt találja. Nézzen meg további inspirációkat a nagyvilágból!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..